Sharp Aquos Crystal – cum funcționează ecranul care transmite sunet prin vibrație, fără cască

de: Vlad Andriescu
20 08. 2014

Sharp Aquos Crystal este poate cel mai spectaculos telefon al acestui an. Dacă anul trecut eram uimiți de ecranele curbate, Sharp Aquos Crystal nu are margini. Unii cititori ne-au pus câteva întrebări, iar între timp am aflat și răspunsurile la ele – unde este casca și unde este senzorul de proximitate?

Sharp Aquos Crystal a fost lansat în Statele Unite la operatorul Sprint și nu se știu date despre sosirea acestuia în Europa. Cu toate acestea, lumea vorbește despre dispozitiv, datorită absenței ramelor din margini, dar și de deasupra telefonului, ceea ce creează un efect aproape panoramic. Între timp, compania japoneză a detaliat aspectele tehnice ale telefonului prin care au făcut ca acesta să funcționeze.

Nu vă așteptați la un high-end, deși arată așa. Cred că decizia Sharp a fost una bună – au lansat un telefon cu design unic, spectaculos, dar cu specificații modeste. Cumva, testează piața la un preț foarte mic. Crystal este un telefon cu procesor Snapdragon 400 cu patru nuclee, 1,5GB de memorie RAM și are un spațiu de stocare de 8GB. Bateria este de 2.040 mAh, iar ca bonus dispune de efecte sonore Harman Kardon, adunate sub funcționalitatea Clari-Fi. Asta pentru cei interesați de multimedia și, în mod special, de sunet, mai are LiveStage pentru streaming către boze Bluetooth Harman Kardon. Acest smartphone ar ajunge în SUA pe 29 august.

Aquos Crystal X este cel mai bun dintre cele cele două. Folosește deja cunoscutul Snapdragon 801 la 2,3GHz, o memorie RAM de 2GB și un spațiu de stocare de 32GB. Bateria are o capacitate de 2.610 mAh, iar ecranul este de 5,5 inci cu rezoluție full HD. Ambele telefoane rulează Android 4.4.2 KitKat și Crystal X este așteptat în America în perioada sărbătorilor de iarnă.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Noile telefoane Sharp Aquos Crystal/”/]

Unde este casca telefonului?

Sharp nu are o cască pentru a ne auzi cu cel care vorbim, deoarece nu aveau unde să o pună. În schimb, folosesc tehnologia Direct Wave Receiver.

Ce face această tehnologie? În loc de a duce sunetul într-un difuzor amplasat în partea superioară, Direct Wave Receiver face ca tot ecranul să vibreze la frecvența necesară pentru a transmite sunetul vocii umane de pe partea cealaltă a conversației.

Este primul telefon de acest tip?

Nu. Tot din Japonia, dar de la vecinii din Japonia, vine smartphone-ul Kyocera Urban Progresso, lansat în 2012. Acesta folosea tehnologia Smart Sound Receiver, care funcționa pe același principiu. Practic, în momentul când ținem telefonul la ureche, ecranul vibra discret, iar sunetul se transmitea până la creier.

Kyocera Urban Progresso

Tehnologia poate fi denumită și conducție prin țesut, deoarece sunetul e transmis direct în creier și evita canalul obișnuit, adică urechea. Sunetul ajunge la urechea internă și astfel, poate fi redus zgomotul de fond.

Citește mai multe despre Kyocera Brigadier. 

Tehnologia a fost creată inițial doar pentru aparatele auditive care cresc calitatea vieții persoanelor cu handicap. Între timp, Kyocera a lansat mai multe smartphone-uri cu această tehnologie, printre care și Kyocera Hydro Elite, un smartphone rezistent la apă.

Țineți minte acel telefon cu ecran de safir lansat de Kyocera acum două săptămâni, Brigadier? Folosește fix aceeași tehnologie.

Are Sharp Aquos Crystal senzor de proximitate?

Răspunsul este simplu. Nu. Pentru că nu au mai avut unde să pună un senzor de proximitate, care să blocheze ecranul atunci când vorbim, pentru a nu lansa și alte aplicații, cei de la Sharp au găsit o soluție destul de simplă.

În momentul când primim un telefon sau apelăm pe cineva, dispozitivul se blochează. Acest lucru este făcut direct din software-ul telefonului și nu se mai bazează pe senzori.